Events Word lid

sluiten

Spoorzone Tilburg stimuleert ondernemerschap en innovatie

terug naar alle artikelen

image

De plek waar voorheen werd gesleuteld aan treinen en locomotieven is een ware hotspot geworden. Met de LocHal als het meest indrukwekkende gebouw, waar staal en glas nog steeds domineren. De thuisbasis van onder meer Bibliotheek Midden-Brabant en Kunstloc Brabant is al vaak bekroond en in 2019 zelfs uitgeroepen tot beste gebouw van de wereld. In de 18 meter hoge hal komt het streven naar inclusiviteit mooi tot uitdrukking; iedereen is welkom in de huiskamer, werkkamer en studeerkamer van de stad. Daarnaast is Spoorzone Tilburg ook hét gebied waar innovatie en talent samenkomen: Station88 en MindLabs ondersteunen ondernemend talent en maken de verbinding met het onderwijs. Tilburg University is in het gebied gevestigd met een opleiding innovatie & ondernemerschap. Startups en scale-ups vinden in diverse verzamelgebouwen hun plek in de Spoorzone.

Bouwen aan een winnend ecosysteem

Naast een prachtige, centrale locatie aan het station, komt ook een sterk ecosysteem tot stand. Hierin zitten verschillende partijen die elkaar kunnen helpen om innovaties sneller en beter naar de markt te brengen. Samenwerking is daarbij een absolute voorwaarde. “We werken in dit gebied aan de verdere clustering van kennis en bedrijvigheid op het gebied van menselijk gedrag in combinatie met AI, met magneetwerking voor studenten, jong talent, experts en bedrijven”, vertelt Dolf Baetsen, accountmanager bij gemeente Tilburg. Het gebied faciliteert in de mogelijkheid om samen te werken en helpt bij 'het bij elkaar brengen van de diverse partijen'. Wat de collaboraties moeten opleveren? “Oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen", antwoordt Baetsen. “Denk hierbij aan een innovatieve softwareontwikkeling die het mogelijk maakt om systemen circulair te maken of aan productinnovaties waardoor je de zorg kunt ontlasten. De diversiteit van de samenwerkende partijen maakt dit soort innovaties mogelijk en past precies bij wat wij zijn als stad; sociaal, experimenteel en gericht op creatieve oplossingen.”

Nieuwe energie

Op allerlei manieren worden in de Spoorzone ondernemerschap en innovatie gestimuleerd. Steeds meer verbindt de economie van de stad zich met het westelijk gelegen Kenniskwartier, waar Tilburg University is gevestigd. Daar vindt veel onderzoek plaats naar mensgerichte AI, waar mogelijke oplossingen liggen voor de grote opgaven van de stad. Om afgestudeerde talenten te behouden, zijn in de Spoorzone diverse startup-plekken geopend. Daar kunnen jonge, startende ondernemers voor een aantrekkelijk bedrag bedrijfsruimte huren en zich omringen met andere startups om ideeën uit te wisselen.

“We leiden in deze stad heel wat talent op aan onze universiteit, hogescholen en middelbaar onderwijs”, vertelt wethouder economie Bas van der Pol. “In de Spoorzone creëren we een ecosysteem waar deze mensen zich thuis voelen, kunnen opbloeien en doorgroeien. Met betaalbare bedrijfsruimtes voor starters, maar ook met mogelijkheden voor doorgroeiende bedrijven. Die kunnen bijvoorbeeld terecht in Plan-t: een gebouw met een hoogwaardigere afwerking, een ander serviceniveau. Uitstekend gelegen, direct aan het station, waardoor het voor medewerkers en klanten goed bereikbaar is.”   

image

Toekomstige locaties

Er zijn nog genoeg ambities voor de nabije toekomst. Van alle plannen is nu pas de helft van de gebouwen gerealiseerd. Dat betekent dat er de komende jaren nog veel wordt ontwikkeld. Een aantal gebouwen zijn in eigendom van de gemeente, andere gebouwen van marktpartijen. Zo worden Gebouw 82 en 84 de komende jaren gerenoveerd en ingericht als verzamelpand voor startups en scale-ups. Er komen in het gebied ook nieuwe gebouwen met woonruimte, onderwijs en leuke initiatieven die passen bij het karakter van de Spoorzone. Als klap op de vuurpijl komt er nog een woontoren, wat één van de hoogste gebouwen van de stad gaat worden. Voor bedrijvigheid is tot nu toe zo'n 30.000m2 gerealiseerd. De huidige planning mikt op het realiseren van 6.000m2 voor eind 2025, en nog eens 20.000m2 voor 2030.

Wil je meer weten over de Spoorzone Tilburg en welke mogelijkheden hier zijn om te vestigen? Neem dan contact op met accountmanager Dolf Baetsen, dolf.baetsen@tilburg.nl en kijk op makeitintilburg.nl/spoorzone voor alle informatie.

Tags

delen

Gemeente Tilburg

Postbus 90188
5000 LA Tilburg
013-5429303

www.tilburg.nl Lees meer >

Ook interessant

Patrick Spierings neemt De Glascentrale over van zijn oom Arno
Patrick is geen onbekende voor klanten van de gerenommeerde Tilburgse glashandel. Hij werkte er op jonge leeftijd in de weekenden en schoolvakanties en komende maand is hij er zeventien jaar in dienst. Het wordt overigens geen ‘harde overgang’. Arno (52) staat nog vijf jaar aan de zijde van zijn neef Patrick (34).
Op zoek naar awesome websh*t?
Wat ooit als een hobbyproject begon, heeft zich ontwikkeld tot een serieuze speler in de wereld van webdevelopment. Eric Verheijen, één van de eigenaren van Lyfter vertelt: “We zijn gedreven in wat we doen: het fixen van online uitdagingen. We bouwen, onderhouden en optimaliseren websites, webshops en online gekkigheid.”
Stichting ANDERS bouwt aan beweging van geven
Stichting ANDERS, een landelijke stichting die in 2020 ook in Eindhoven een afdeling opende, heeft als missie om bedrijven te verbinden met mensen in kwetsbare situaties in de regio. Jans van de Ven is een van de drie medewerkers van de stichting in Eindhoven, die verder een poule aan vrijwilligers heeft.
"Sterk Werkgeversmerk: De Sleutel tot Succes voor MKB-ondernemers"
In de dynamische wereld van het MKB is succes niet alleen afhankelijk van het aantrekken van klanten, maar ook van het vinden en behouden van getalenteerde medewerkers. Een bedrijf dat de nadruk legt op deze cruciale factor is nu bezig met het versterken van hun werkgeversmerk, en zo delen we graag onze inzichten om andere MKB-ondernemers te inspireren!