Events Word lid

sluiten

“Vrijwilligers zijn de bouwstenen van onze samenleving!”

Fotografie: Else Loof

Tekst: Marsha Paans

terug naar alle artikelen

image

In gesprek met Sander Schaepman en Berit Poppelaars.
Sander Schaepman is bij velen bekend als de recherchebaas in het tv-programma Hunted. Maar wat maar weinig mensen weten, is dat hij al 11 jaar actief is als vrijwilliger bij de voetbalclub in zijn eigen dorp.

“In het dagelijks leven ben ik veiligheidsexpert”, begint Sander te vertellen. “Ik ben 25 jaar werkzaam geweest bij de politie en heb verschillende leidinggevende functies gehad binnen bijzondere eenheden. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij gemeentes, ben ik in heel het land actief als spreker en werk ik mee aan verschillende tv-programma’s. Ik benoem dit om te benadrukken dat ik een ontzettend drukke baan heb en tóch vrijwilligerswerk kan doen”, legt Schaepman uit.

Dit klinkt als muziek in de oren voor Berit Poppelaars – adviseur bij MOOIWERK in Breda en tevens vrijwilliger bij haar korfbalvereniging. Berit vertelt: “MOOIWERK wil iedere Bredanaar fan maken van vrijwilligerswerk. Enerzijds door mensen en bedrijven te inspireren en aan te moedigen om vrijwilligerswerk te omarmen. Anderzijds door organisaties en verenigingen advies te geven.”

Berit en Sander zijn het met elkaar eens: “Vrijwilligers zijn de bouwstenen van onze samenleving!”

Vrijwilliger bij de lokale voetbalvereniging
Sander vertelt verder. “Ongeveer 11 jaar geleden werd ik benaderd om voorzitter te worden van UVV'40, een voetbalclub in Ulvenhout. Op dat moment bevond de club zich in een neerwaartse spiraal: er ontbrak ambitie, er was geen jeugdopleiding en het eerste elftal bevond zich in de vijfde klasse, in het rechter rijtje. Ik stapte toen in zonder dat mijn kinderen actief waren binnen de club. Toch werd mijn interesse gewekt door deze vraag. Tot de zomer van 2022 ben ik voorzitter van de club geweest. Ik ben inmiddels al 7 jaar trainer/coach van het team van mijn zoontje.”

“Verenigingen en clubs spelen een belangrijke maatschappelijke rol in steden en dorpen"

Uitdagingen en mooie leermomenten
“In mijn werk heb ik vaak te maken gehad met uitdagende situaties. Wanneer een team bijvoorbeeld niet goed functioneerde, was het mijn taak om ze weer op de juiste koers te krijgen”, laat Sander weten. “Leiding geven aan vrijwilligers vraagt om een hele andere aanpak: je moet ze inspireren en betrokken weten te houden”, legt Sander uit.

“Het vrijwilligerswerk heeft me waardevolle leermomenten opgeleverd die ik ook in mijn dagelijkse werk kan toepassen. Daarnaast vind ik het supergaaf om te zien hoe de club in de afgelopen jaren is gegroeid. Dat geeft me een enorme energieboost.”

Draaien op vrijwilligers: superbelangrijk
“Verenigingen en clubs spelen een belangrijke maatschappelijke rol in steden en dorpen. Maar zonder vrijwilligers kan een vereniging of club niet draaien of blijven bestaan. Ik hoop dat mensen zich hier meer bewust van gaan worden. Momenteel rust de verantwoordelijkheid vaak op de schouders van een kleine groep mensen, maar dit is simpelweg niet voldoende”, legt de oud-voorzitter uit.

Ondernemer? Draag je steentje bij!
“Uiteraard zijn we het bij MOOIWERK 100% eens met Sander”, gaat Berit verder. “We willen laten zien dat er meer mogelijk is, ook voor bedrijven! Zo geeft de gemeente Breda vanaf 2024 haar personeel de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen, en hopelijk volgen snel meer organisaties dit voorbeeld.”

Wil jij vrijwillige inzet stimuleren binnen je bedrijf? Volg deze tips!

  • Geef stagiairs de tijd om een halve dag per week vrijwilligerswerk te doen.
  • Bereid pre-pensionado’s voor op vrijwilligerswerk.
  • Help met heel het team mee bij een plaatselijke organisatie of sportvereniging.

Ben je benieuwd wat jij voor jouw stad kunt betekenen? Of heb je hier vragen over? Neem contact op met de vrijwilligerscentrale uit je gemeente!

Tags

delen

MOOIWERK

Pastoor van Spaandonkstraat 31
4813 BR Breda
076-5233560

mooiwerkbreda.nl Lees meer >

Ook interessant

‘t Verrassende ondernemersverhaal achter Mr. Brown Specs & Beans
Gertjan de Bruijn is een pionier die met én de Hogere Hotelschool in Maastricht én de opleiding tot opticien, een verrassend pad naar de optiekwereld bewandelde. Beide liefdes kwamen 8,5 jaar geleden bijeen in de originele optiekzaak Mr. Brown Specs & Beans, die het traditionele opticienimago doorbrak.
Schop eens wat klanten buiten!
Zorgeloos en ontspannen naar je werk is voor sommigen goed te doen. Als je kinderen je huis zo nu en dan omtoveren tot oorlogsgebied kan het zelfs een zegen zijn dat je naar je collega’s mag. En daar ook nog voor betaald wordt. Maar zorgeloos en relaxed naar je eigen bedrijf… dat is toch vaak een
stevige uitdaging.
Wekke | BBM Schoonmaakdiensten; Waar kwaliteit standaard is
In Nederland is Wekke | BBM Schoonmaakdiensten een gerenommeerde naam in de schoonmaaksector, erkend met het Keurmerk Schoon van Schoonmakend Nederland, inclusief specialisatie in Glas- en Gevelreiniging. Elke dag staan de betrokken en gedreven medewerkers klaar om klanten volledig te ontzorgen in alle schoonmaakdisciplines.
‘In alles wat we doen staat de praktijk centraal’
Op de campus van De Rooi Pannen staat een uniek onderwijshotel waar studenten de kans krijgen om praktijkervaring op te doen. Het hotel beschikt over 16 hotelkamers, 3 conferentiezalen en 2 restaurants, en straalt door zijn authenticiteit en historie een bijzondere sfeer uit.