Word lid

sluiten

Eten, drinken, slapen en design in monumentale kazerne

Tekst: Marlène van Kuyk

terug naar alle artikelen

image

Overnachten, vergaderen, ontmoeten, dineren, lunchen of gewoon een kopje koffie tussen design en kunst in een 200 jaar oude kazerne? In hartje Eindhoven komt dat allemaal samen. Oprichtster en creatief directeur Annemoon Geurts: “Home of Design Kazerne is 2000m2 tentoonstellingsruimte waarin je kunt eten, drinken en slapen. We bieden een podium voor de creatieve industrie, door een designplatform en hospitality te combineren. Dat is bij ons allemaal intrensiek met elkaar verweven. Bij ons kom je even los van je dagelijkse werkelijkheid. Als je met een glas wijn in goed gezelschap geïnspireerd raakt door nieuwe concepten en producten, dan gaat energie weer stromen en gaan ideeën bruisen.”

Topniveau restaurants en boutique hotel
Kazerne is gevestigd in een monumentale marechausseekazerne en voormalige industriële loods in het centrum van Eindhoven en is zeven dagen per week open. Omgeven door werken van toonaangevende ontwerpers vind je hier twee restaurants van topniveau, waaronder volgens Annemoon het beste Italiaanse restaurant van Eindhoven. Daarnaast herbergt het sfeervol gerestaureerde pand een boutique hotel met acht luxe kamers. Die hebben elk een eigen inrichting met een artistiek tintje en variëren van 35m2 tot een indrukwekkende 140m2. Ook zijn er een exclusieve ledenclub, een designwinkel en vijf multifunctionele ruimtes die je kunt huren: “We zijn er voor een breed publiek. Voor mensen die geïnspireerd raken door kunst, design, tech en cultureel erfgoed en voor liefhebbers van goed eten en drinken. Je wordt ontvangen door een fantastisch team, dat je helemaal in de watten legt.”
 
Het prille begin
De monumentale marechausseekazerne dateert uit 1825, de loods van de gemeentereiniging uit 1925. De gebouwen stonden al een hele tijd leeg en waren aan het verloederen, totdat Annemoon en haar man Koen Rijnbeek hun oog er op lieten vallen: “We hadden samen een ontwerpbureau. Voor de lol begonnen we in 2006 tijdens de Dutch Design Week (DDW) een high-end pop-uprestaurant in een geleend winkelpand, dat we inrichtten met kunst, meubels, verlichting en andere accessoires, ontworpen door onze vrienden. Dat was zo’n succes, dat wilden we heel het jaar wel doen. Zo is het zaadje voor Kazerne geplant.”
 
De kracht van design voor maatschappelijke oplossingen
Kazerne is een stichting, mede mogelijk gemaakt door ontwerpers, hun stakeholders en andere bedrijven en organisaties die het erfgoed nieuw leven wilden inblazen of het belang zagen van een plek waar 365 dagen per jaar invulling wordt gegeven aan de ‘D’ van TDK-stad Eindhoven (Techniek-Design-Kennis). Gemeentes vanuit heel Nederland komen kijken naar de herbestemming en unieke invulling. Onlangs had Annemoon zelfs Koningin Máxima op bezoek: “We vormen een community van betrokken mensen die heel erg werken vanuit het gemeenschapsbelang. Onze missie is om de kracht van design en het kunnen omdenken te promoten. Er zijn enorme maatschappelijke opgaves en design kan helpen transformatie te versnellen. Duurzaamheid is geen keuze meer. We moeten echt naar een meer natuurinclusieve wereld, maar de focus is gefragmenteerd. Ik voel verantwoordelijkheid om te verbinden en aan te jagen, om samen met de community daaraan te werken. Niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook met concrete oplossingen te komen. We reiken gemeentes en bedrijven de hand: hoe kunnen wij jullie helpen bij de uitdagingen waar we samen voor staan?”
 
Een bruisende omgeving
“We bieden ontwerpers en hun visie op actuele en toekomstige thema's een museaal podium in een ongedwongen en gezellige sfeer met geschiedenis als basis. Het historisch besef waar komen we vandaan en hoe verlopen processen? Zonder dat kun je geen toekomst maken. Wij stimuleren het debat over de rol van design voor de samenleving en verbinden designers en hun stakeholders met toekomstige mogelijkheden. Dat doen we onder meer in ons wekelijks Innovatiecafé en in design thinking workshops. Ook stimuleren wij nieuwe talenten. Studenten van de Design Academy Eindhoven krijgen al vroeg in hun opleiding bij ons de kans om te exposeren en jaarlijks reiken we aan recent afgestudeerden een aanmoedigingsprijs uit, onze Kazerne Design Award.”
Nieuwsgierig geworden? Kom het zelf beleven!
 
Home of Design Kazerne
Paradijslaan 2-8
5611 KN Eindhoven
T 040-2073730
info@kazerne.com
www.kazerne.com
 
Foto: Ralph Roelse

delen