Word lid

sluiten

Spoorzone Tilburg dendert door

terug naar alle artikelen

image

De Tilburgse Spoorzone is volop in ontwikkeling. Op de plek die meer dan een eeuw lang een werkplaats was van de Nederlandse Spoorwegen ontstaat een compleet nieuw stadsdeel. Sinds de verwijdering van de hekken in 2010 rond de voormalige NS-Werkplaats, heeft Tilburg ‘zijn Spoorzone’ ontdekt, ontwikkeld én omarmd. Het begon met pionieren en kwartier maken. Maar al snel brak de periode aan van doordacht en doortastend ontwikkelen. Met succes: in de Spoorzone wordt al volop gewoond en gewerkt én gebouwd aan nog meer bijzondere locaties.

Hét nieuwste talent- en innovatiedistrict van Nederland krijgt steeds meer vorm. Het is een kenniscluster van zo’n 14 hectare waar commerciële bedrijvigheid, ondernemerschap en vrijetijdsbesteding te vinden is. Met een goede bereikbaarheid en versmelting met de binnenstad is het dé plek voor kennis en onderwijs waar kruisbestuivingen met bedrijven plaatsvinden.

Kruisbestuivingen
Veel ondernemers in de digitale sector en zakelijke dienstverlening vinden hun plek in Spoorzone Tilburg en hebben zich al gevestigd in kantoren zoals Gebouw88 en Plan-t. Zo ook het bedrijf Censor, dat zo’n twee jaar geleden van een statige villa aan het Wilhelminapark verhuisde naar het hippe Plan-t in hartje Spoorzone. Waarom eigenlijk? Paul van Loon (mede-eigenaar): “Dat heeft alles te maken met dynamiek, onderdeel zijn van een groter geheel met andere bedrijven. Ik geloof heel sterk dat als je zo’n stap maakt, er ook weer nieuwe dingen kunnen ontstaan. Als een soort serendipity.”

Building Blocks is één van hun buren in Plan-t. Als grondlegger van de Tailors (het Tilburgse collectief voor digitale toonaangevende bedrijven) passen ze hier perfect. Ze zien de Spoorzone dan ook als aanjager om over 10 jaar de internationale hotspot voor human touch tech, technologie gericht op mens en maatschappij,  te zijn. “De perfecte combi van ons sociale en innovatieve karakter. Van de samenwerkingstraditie, de experimenten en het rauwe karakter van de stad,” aldus Merwin de Jongh (eigenaar Building Blocks).

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

MindLabs
Momenteel wordt er hard gewerkt aan de oplevering van het MindLabs pand dat ten oostzijde van de LocHal ligt. MindLabs is een bijzondere kruisbestuiving van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap rond interactieve technologieën en menselijk gedrag. Het initiatief is op tal van vlakken innoverend. Het onderwijs (Tilburg University, Fontys, Onderwijsgroep Tilburg (ROC)) krijgt hier samen met het bedrijfsleven een podium midden in het gebied met als doel een ecosysteem te realiseren rondom thema’s als Smart Health, Smart Media en Smart Services.
 
What’s Next?
Wat staat ondernemers, bedrijven, toeristen en bewoners nog meer te wachten? De eerste woontoren van de Spoorzone, de Brabander, wordt medio december opgeleverd, de Hall of Fame is bijna klaar met de renovatie en op het station wordt een vierde perron gebouwd.
 
Begin 2023 wordt een start gemaakt met de bouw van woningen en appartementen in het voormalige Ketelhuis én met de ontwikkeling van de Theresiazone, waar nu nog het blauwe gebouw (voormalig UWV kantoor) staat. Naast de nieuwe parkeergarage Zwijsen komt er met de ontwikkeling van Zwijsen 1 en 2 meer kantoorruimte én een hotel.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

content-image content-image content-image

Broedplaats Gebouw 90
De Broedplaats in de Spoorzone omvat een ensemble aan voormalige werkplaatsgebouwen van de spoorwegen ten oosten van de LocHal. De kantoren van Gebouw 90 liggen naast de Hall of Fame, een eigenwijze creatieve vrijplaats voor urban sports en cultuur. Er komen 11 units met gemeenschappelijke flexplekken. Deze units zijn specifiek bedoeld voor (student) startups. Voorjaar 2023 zijn de werkzaamheden gereed, waardoor het gebouw weer helemaal voldoet op het gebied van geluid, klimaat en duurzaamheid. Er zijn nog enkele units te huur.

Voor meer informatie kijk je op: makeitintilburg.com/gebouw90 

Wil je meer weten over de Broedplaats of over andere mogelijkheden om te ondernemen in de Spoorzone. Stuur dan een email aan business@tilburg.nl

delen

Gemeente Tilburg
www.tilburg.nl Lees meer >